Siklės su razinomis, džiovintomis slyvomis ir cinamonu

 

500 g silpnai sūdytos silkių filė
125 ml vandens
pusės šaukštelio cukraus
3–4 gvazdikėlių
3–4 kvapiųjų pipirų grūdelių
3–4 juodųjų pipirų grūdelių
1 laurų lapo
1 cinamono lazdelės
1 stiklinės raudonojo vyno
1 saujos razinų
1 saujos džiovintų slyvų
3 svogūnų

 

………………………………………………………………………………………………………………..

Silkes nusausinti, susukti į ritinėlius arba supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Uždengtame puode užvirinti vandenį su cukrumi ir prieskoniais. Pavirti, kol marinatas įgaus stiprų aromatą, nukošti, supilti vyną ir vėl užvirinti. Nuimti nuo kaitros, suberti nuplautas razinas, slyvas ir atvėsinti. Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Silkes, paruoštas razinas, slyvas ir svogūnus susluoksniuoti inde, užpilti marinatu ir laikyti šaldytuve apie 12 valandų. Sudėti į silkėms skirtą lėkštę ir patiekti.

Daugiau receptų Kūčių stalui ir ne tik, rasite knygoje „Lietuvos virtuvė“

Įdarytos cukinijos su lęšiais ir šonine

2 porcijos

1 cukinijos
druskos
pusės apelsino
pusės morkos
pusės raudonos saldžiosios paprikos
1 česnako skiltelės
1 šaukšto susmulkintų krapų
1 nedidelio svogūno
šlakelio aliejaus
1 šaukšto garstyčių
1 stiklinės virtų lęšių
6 plonai pjaustytų šoninės juostelių

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Cukiniją perpjauti išilgai ir išskobti, jos minkštimą galima panaudoti sriubai ar kitam
troškiniui virti. Cukinijas apiberti žiupsneliu druskos. Orkaitę įkaitinti iki 180 °C
temperatūros. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi, sudėti cukinijas ir apšlakstyti
išspaustomis apelsino sultimis. Kepti 15 minučių.
Morką supjaustyti griežinėliais, papriką – nedideliais kubeliais, česnako skiltelę
smulkiai sukapoti, svogūną supjaustyti kubeliais. Įkaitinti keptuvę, įpilti aliejaus ir
sudėti garstyčias, morkas bei paprikas. Viską kepti, kol suminkštės. Sudėti krapus,
česnakus, svogūnus ir pakepti dar 3 minutes ant lengvos kaitros, tada įmaišyti
lęšius ir išjungti kaitrą. Visą masę sudėti į cukinijas, tada susukti šoninės juosteles ir
uždėti ant viršaus. Paruoštas cukinijas kepti dar 5 minutes, kol šoninė paskrus.
Kai maistas atvės, sudėti į dėžutę.

Daugiau įdomių idėjų, ką įsidėti pietums į mokyklą ar darbą rasite knygoje „Superpietūs dėžutėje„!

Įdarytos cukinijos

Bulvių ir pomidorų pyragas su brokoliniais kopūstais

Patiekalas be mėsos!

4 porcijos

5 bulvių
druskos
5 šaukštų grietinėlės (35 proc.)
200 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio
1 pomidoro
maltų juodųjų pipirų
1 česnako skiltelės
200 g brokolinių kopūstų
1 kiaušinio
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Bulves nuskusti, nuplauti ir sutarkuoti
arba supjaustyti kuo plonesniais griežinėliais. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi,
sluoksniais sudėti bulves, tada įberti druskos, įpilti grietinėlės, įdėti pusę
kiekio sūrio. Dėti į orkaitę ir kepti 20 minučių.
Tuo metu plonais griežinėliais supjaustyti pomidorą. Iš orkaitės ištraukti kepimo
formą su bulvėmis ir sudėti pomidorus, įberti pipirų, sutarkuoto česnako ir dar
pakepti 10 minučių. Brokolinius kopūstus susmulkinti ir aplieti verdančiu vandeniu,
palaikyti apie 5 minutes ir sudėti ant pomidorų.
Likusį sūrį sumaišyti su išplaktu kiaušiniu, ištepti pyrago viršų ir kepti, kol gražiai paruduos.
Atvėsusį pyragą supjaustyti ir sudėti į dėžutę. Galima valgyti ir šaltą, ir šiltą.

Daugiau įdomių idėjų, ką įsidėti pietums į mokyklą ar darbą rasite knygoje „Superpietūs dėžutėje„!

Lęšių salotos su svogūnėliais ir lašiša

1 porcija
10–12 mažų žiedinio kopūsto žiedynų
120 g lašišos
1 šaukšto sojų padažo
druskos
maltų juodųjų pipirų
šlakelio aliejaus lašišai kepti
1 nedidelės aitriosios paprikos
1 šaukšto susmulkintų petražolių
pusės stiklinės virtų lęšių
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
pusės citrinos sulčių
4–6 svogūnėlių

……………………………………………………………………………………………………………………………….
Žiedinį kopūstą aplieti verdančiu vandeniu, uždengti ir palaikyti, kol atvės. Lašišą
marinuoti su sojų padažu, druska ir pipirais. Įkaitinti keptuvę, įpilti aliejaus ir įdėti
lašišą. Kepti po 3 minutes iš kiekvienos pusės. Tada atvėsinti. Iškeptą lašišą susmulkinti,
suplėšyti juostelėmis. Aitriąją papriką smulkiai sukapoti peiliu. Papriką ir
petražoles sumaišyti su lęšiais, sudėti į indelį, aplieti alyvuogių aliejumi ir citrinos
sultimis. Sudėti žiedinius kopūstus, svogūnėlius ir lašišą.

Daugiau įdomių idėjų, ką įsidėti pietums į mokyklą ar darbą rasite knygoje „Superpietūs dėžutėje„!

Kepti sumuštiniai su obuoliais ir kumpiu

4–8 vnt.
4–8 riekių sumuštinių duonos
2 obuolių
4–8 riekelių virto kumpio
4–8 riekelių fermentinio sūrio

Duoną šiek tiek paskrudinti. Nulupti obuolius, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. Ant pusės riekelių uždėti kumpio, sluoksnį obuolių skiltelių. Ant viršaus galima dėti sūrio arba daryti „dvigubą“ sumuštinį – dėti dar vieną duonelę ir tik tada sūrį. Pakepinti įkaitintoje orkaitėje, kol sūris pradės lydytis.

 

Daugiau  receptų ir idėjų rasite knygoje „Uogos ir vaisiai„!

Vyšnių ir lęšių salotos

4 porcijos

1 stiklinės virtų lęšių
100 g smulkintų lazdynų riešutų
2 šaukštų šviežių mėtų lapelių
1 stiklinės vyšnių be kauliukų
1 citrinos sulčių
4–5 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
druskos
maltų juodųjų pipirų

Citrinos sultis sumaišyti su aliejumi, druska ir pipirais. Likusius produktus sudėti į dubenį (vyšnias galima perpjauti per pusę), užpilti padažu ir permaišyti.

Patiko? Norite pasigaminti dar ką nors panašaus? Daugiau rasite knygoje „Uogos ir vaisiai„!

Sklindžiai su juodųjų serbentų uogiene

4 porcijos
500 ml kefyro
300 g miltų
1 šaukštelio geriamosios sodos
4 šaukštų cukraus
50 ml aliejaus
juodųjų serbentų uogienės
druskos

Į kefyrą įdėti sodos. Suberti cukrų, druską, miltus ir kruopščiai išmaišyti. Keptuvėje įkaitinti aliejų. Šaukštu tešlos dėti į keptuvę. Sklindžius kepti iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies maždaug po 2 minutes. Patiekti su uogiene.

Daugiau valgių iš uogų ir vaisių rasite knygoje „Uogos ir vaisiai

Vištienos kepenėlių paštetas su serbentų pagardu

4 porcijos
500 g vištienos kepenėlių
2 svogūnų
100 g sviesto
1 šaukštelio džiovintų čiobrelių
druskos
maltų juodųjų pipirų

Pagardui:
120 g svogūnų
300 g raudonųjų arba juodųjų serbentų be šakelių
100 g rudojo cukraus
100 ml raudonojo vyno acto
pusės šaukštelio malto cinamono
4–5 gvazdikėlių
1 šaukštelio druskos
raudonųjų pipirų

Kepenėles ir svogūnus iškepti dalyje sviesto. Pagardinti čiobreliais, druska ir pipirais. Likusį sviestą ištirpinti. Viską sudėti į elektrinį trintuvą ir sutrinti iki vienalytės masės.Pagaminti pagardą: svogūnus smulkiai supjaustyti, uogas perrinkti, nuplauti ir gerai nusausinti. Svogūnus, uogas sumaišyti su cukrumi, actu ir prieskoniais. Tada viską virti ant vidutinės ugnies apie 45 minučių. Atvėsinus patiekti su pagamintu paštetu ir duonele.

Ledai su šilauogėmis arba mėlynėmis

4 porcijos

300 g natūralaus jogurtas
50 g cukraus
300 g šilauogių arba mėlynių
20 ml citrinų sulčių

Elektriniu trintuvu gerai sutrinti uogas. Plaktuvu išplakti jogurtą, cukrų ir citrinų sultis, galiausiai įdėti paruoštos uogų tyrės. Viską gerai išmaišyti ir supilti į šaldyti skirtą indą arba ledų formeles. Paruoštus ledus dėti į šaldiklį ir kas 15 minučių permaišyti. Kai maišyti bus sunku, palikti ledus šaldiklyje, kad visiškai sušaltų.

Kiaulienos vėrinukai su daržovėmis

800 g kiaulienos išpjovos arba nugarinės, 2 saldžiųjų paprikų (arba mažų cukinijų), marinatui: 2 šaukštų skysto medaus, 200 ml raudonojo vyno, 2 šaukštelių džiovintų žolelių mišinio (rozmarinų, čiobrelių, mairūno), druskos, pipirų

Kiaulienos išpjovą arba nugarinę supjaustyti maždaug 3 cm dydžio kubeliais. Nuplautas paprikas (arba cukinijas) supjaustyti nedideliais gabalėliais. Marinatui sumaišyti medų su vynu ir žolelėmis, pagardinti druska ir pipirais ir dalį užpilti ant paruoštos mėsos, o kitą dalį palikti daržovėms marinuoti. Mėsą palikti marinuotis 1 valandą. Daržoves prieš kepant pamarinuoti apie 10 minučių. Tada ant iešmų pakaitomis verti kiaulienos ir paprikų gabalėlius, juos suspaudžiant vieną prie kito. Suvėrus gausiai aplaistyti marinatu. Kepti ant grotelių maždaug 10 min., retkarčiais užpilant marinato. Šalia ant grotelių galima iškepti įvairių daržovių: cukinijų, morkyčių, pomidorų. Vėrinukus patiekti su žalumynais ir pomidorų padažu, kurį galite pasigaminti patys. Receptų rasite skyriuje „Konservavimas“.

 

Salotos su špinatais ir šonine

160 g rūkytos šoninės
3 marinuotų agurkėlių
pusės paprikos
1 mažo raudonojo svogūno
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
pusės šaukštelio medaus
pusės citrinos sulčių
1 saujos špinatų

Šoninę supjaustyti šiaudeliais. Įkaitinti keptuvę, sudėti šoninę ir apkepti iš abiejų pusių. Agurkėlius perpjauti į keturias dalis, papriką supjaustyti trikampiais, svogūną – žiedais. Pagaminti padažą: sumaišyti aliejų, medų ir citrinos sultis.
Į indelį sudėti špinatus, daržoves, šoninę ir užpilti padažu.

Daugiau receptų ieškokite knygoje „Superpietūs dėžutėje“

 

 

 

 

 

Avietinis kokteilis

4 porcijos
300 g šviežių aviečių
2 nuluptų ir supjaustytų bananų
250 g neriebaus avietinio jogurto
600 g granatų sulčių

Keturias stiklines įdėti į šaldiklį ir atšaldyti. Avietes, bananus, jogurtą ir granatų sultis išplakti elektriniu plaktuvu iki vienalytės masės. Viską supilti į atšaldytas stiklines ir patiekti. Vietoj granatų sulčių galima naudoti aviečių, gervuogių ar spanguolių sultis. Galima papuošti uogomis ir mėtų lapeliu.

 

 

 

 

 

Braškių desertas

6 porcijos
400 g sūrio kremo (maskarponės ar
kitokio)
150 g grietinės
50 g miltelinio cukraus
šiek tiek citrinų sulčių
250 g braškių

Į dubenį sukrėsti sūrio kremą, miltelinį cukrų ir gerai išplakti elektriniu plaktuvu. Grietinę taip pat gerai išplakti ir sukrėsti į kremą. Išspausti šiek tiek citrinos sulčių ir mediniu šaukštu viską labai gerai išsukti. Nuplauti, nusausinti, susmulkinti braškes (šiek tiek pasilikti desertui papuošti) ir įmaišyti į dubenį su kremu. Atsargiai maišyti, kol kremas nuo uogų nusidažys raudonai. Šiek tiek paragauti ir, jei reikia, dar šiek tiek įlašinti citrinos sulčių. Paruoštą desertą sudėti į desertinius indelius ir maždaug valandą šaldyti šaldytuve. Patiekiant ant viršaus uždėti braškių.

 

 

 

Gaivusis kivių kokteilis

Reikės:

1 kivio
1 nedidelio obuolio
1 nedidelio agurko

Vaisius ir daržoves nuplauti, kivį nulupti, iš obuolio išpjauti sėklalizdžius. Viską supjaustyti gabaliukais, sudėti į elektrinį trintuvą ir sutrinti iki vienalytės masės.

Skanaus!

O daugiau saldžių receptų galite rasti knygoje Uogos ir vaisiai!

 

 

Cukriniai sausainėliai

Reikės:

100 g sviesto
200 g miltų
200 g cukraus
2 kiaušinių
riebalų skardai patepti

Kambario temperatūros sviestą išsukti iki baltumo, kiaušinį ir vieną baltymą ištrinti su 150 g cukraus. Kiaušinių plakinį sumaišyti su išsuktu sviestu, suberti miltus, išmaišyti ir išminkyti tešlą. Tada iškočioti apie 0,5 cm storio lakštą, aptepti išplaktu baltymu, pabarstyti likusiu cukrumi ir supjaustyti norimos formos gabalėliais. Dėti į riebalais išteptą skardą ir kepti 20–25 min. vidutinio karštumo orkaitėje, kol gražiai paruduos.

Skanaus!

O daugiau saldžių receptų galite rasti knygoje Kai norisi ko nors saldaus!

 

Morkų salotos su citrinų ir medaus padažu

Reikės:

2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
2 šaukštų chereso acto
2 šaukštelių citrinų sulčių
1,5 šaukštelio skysto medaus
700 g morkų
70 g razinų
druskos

Dideliame inde sumaišyti alyvuogių aliejų, actą, citrinų sultis, medų ir druską. Nuskusti morkas, sutarkuoti ir suberti į dubenį. Taip pat suberti razinas ir viską gerai išmaišyti.

Skanaus!