Iškylos Lietuvoje. Kriaušės su sūriu

Iškylos Lietuvoje. Kriaušės su sūriu

Daugelis atšilus orams krauna mantą ir lekia į gamtą – prie ežero, į mišką ar sodybą. Smagu, kad galime išlįsti iš virtuvės ir maistą gaminti gamtoje, gryname ore, ant tikros ugnies, kartu su šeima ar bičiuliais!
Ką gi mes dažniausiai renkamės – tūlas tautietis atsakys – kepam mėsą! O ar iš tikrųjų iškylų valgiaraštis – tik kepsniai ir šašlykai, kepami kepsninėje? Jei truputį pasuksime galvą ir pasidomėsime, ką valgė mūsų seneliai ir kokių patiekalų galima pasigaminti gamtoje, suprasime, kad mėsos kepsniai – tik maža dalelė, kuo galime pasivaišinti.

Kepti galima viską
Iškylaujant galima pasigaminti puikių patiekalų ne tik iš taip mūsų pamėgtos kiaulienos. Tiks ir jautiena, ir aviena, ir vištiena. Nereikia pamiršti, kad puikiausiai ant grotelių iškepa truputį pamarinuota žuvis, o keptos daržovės – tikras skanumėlis. Kepti galima praktiškai visus šakniavaisius, ne tik bulves: pastarnokus, morkas, burokėlius, petražolių, salierų šaknis. Daržoves galima supjaustyti, tiesiog sudėti ant grotelių ar kepti suvyniojus į foliją. Puikiai tinka kepti paprikas, aguročius, cukinijas, pomidorus, baklažanus, salierų stiebus, svogūnus, česnakus. Visada iš jų galima paruošti gardžių vėrinukų! O ką kalbėti apie keptą bananą, išsimaudžiusį šokolado vonioje ar išsišiepusį įdarytą riešutais obuolį, kriaušę su pelėsiniu sūriu ar grietinėle springstančią keptą slyvą! Tiesiog dieviška palaima gomuriui.
Ir tai dar ne viskas! Išsikepti galime net duonelės – tik reikia įsimesti į transporto priemonės bagažinę miltų ir mielių.
O jei nenorime eksperimentuoti – tiesiog pasiimkime batono, sūrio, mėgstamų žolelių. Išsikepsime puikių skrudukų, kurie tiks ir prie daržovių, ir prie mėsos ar žuvies patiekalų!
Nereikia pamiršti ir paties sūrio, kurį keptą su įvairiais prieskoniais ar daržovėmis galime patiekti kaip pagrindinį patiekalą – ypač tokiam reikalui tinka mūsų lietuviški varškės sūriai, nors puikiausiai galima kepti ir bri ar kamambero sūrį.
Ir dar ne viskas – košės, troškiniai, sriubos! Juos galime išsivirti katiliuke ant laužo, o košes ir troškinius – net pačiose žarijose.

Kad būtų laiko pabendrauti
Paprastai iškyloje užkandžiaudami žmonės daugiau laiko praleidžia kartu. Kad galėtume daugiau pabendrauti ir mažiau gaminti, dalį patiekalų galime pasiruošti namuose – įvairių užtepėlių, salotų, užkandžių, pyragėlių, gaiviųjų gėrimų. Tik nepamirškime, kad veždamiesi tokius valgius, turime pasirūpinti, kad jie nesugestų – dėkime į šaltkrepšius ar tarp užšaldytų kameroje gaiviųjų gėrimų. Atsivežę nelaikykime įkaitusioje transporto priemonės bagažinėje ar saulėje, dėkime į pavėsį.
Kiek įvairovės ir koks platus pasirinkimas gaminant gamtoje. Tereikia įkvėpimo ir puikiai praleisime įsimintiną popietę – su nuoširdžiais pokalbiais ir skaniais patiekalais.

Kriaušės su sūriu
4–6 kriaušių,
75–100 g mėlynojo pelėsinio sūrio,
75–100 g maskarponės sūrio,
1 citrinos sulčių,
2–3 šaukštų medaus,
100 g graikinių riešutų

Šakute sutrinti sūrį iki kreminės konsistencijos. Tada kriaušes perpjauti pusiau, išimti sėklalizdžius, pašlakstyti citrinos sultimis ir kepti ant grotelių 3–4 minutes. Įdaryti kriaušių puseles sūrio kremu, pabarstyti riešutais ir pagardinti medumi.

Smagios ir gražios Jums vasaros, kupinos geros nuotaikos, įspūdžių, naujų atradimų ir skonių!
Daugiau receptų ir idėjų iškyloms po Lietuvą rasite knygoje „Iškylos Lietuvoje: kelionės ir receptai“. Tai pirmasis kulinarinis kelionių vadovas Lietuvoje.