Lietuviška virtuvė per šimtmečius išlaikė savas maisto ruošimo tradicijas. Šiandien ji įkvepia gaminti ir namuose, ir restoranuose, išbandyti senus tradicinius receptus bei kurti naujus, ieškoti kitokių, dar neatrastų skonių. Specialiai knygos skaitytojams išskirtinius savo receptus pateikė virtuvės šefas Tomas Romikaitis. Švenčių aprašymus knygai parengė žymus etnologas prof. Libertas Klimka.
knyga
puslapių
receptų
Kūčių dieną laikomasi sausojo pasninko, vakarienei įprasta gaminti dvylika valgių,
bet gera šeimininkė mokėdavo paruošti 20–30 patiekalų. Tiek jų rasite ir mūsų knygoje – tradicinių
(kūčiukai, aguonpienis, spanguolių ar avižų kisielius ir kt.) bei šiuolaikiškų
(virtas karpis krienų padaže, vaisių salotos, įdaryti pievagrybiai).
Per Kalėdas baigiasi pasninkas, tad šeimininkės ruošdavo mėsiškų patiekalų – kepdavo žąsį,
kumpį, vėdarus, virdavo šiupinį, dėdavo ant stalo šaltieną, kepdavo saldžius kepinius. Buvo vaišinamasi gira, alumi.
Lietuviai ilgiausiai Europoje medų vartojo kaip natūralų saldiklį, su medumi kepė daug gardėsių.