Viskas, ką reikia žinoti apie populiariausias kruopas. II dalis

Viskas, ką reikia žinoti apie populiariausias kruopas. II dalis

Kruopos paprastas ir niekuo neįpatingas maistas. Jei taip galvojate – labai klystate. Iš kruopų galima galinti ne tik košes, bet ir tortus, pyragus, troškinius, salotas ir net gėrimus. Ką reiktų žinoti stovint parduotuvėje prie kruopų lentynų ir sukant galvą, kurios sveikiausios ir skaniausios? Šioje dalyje pateiksime svarbiausius faktus apie populiariausias kruopas.   Kuskusas Maistinės savybės Kuskusas yra mažai kaloringos, angliavandenių gausios kruopos. 100 g sauso kuskuso yra 165 kalorijos, 5 g baltymų. Kuskuso maistinės savybės priklauso nuo to, iš kokių manų ir miltų jis pagamintas. Vertingesnis kuskusas, pagamintas iš viso grūdo kviečių. Paruošimo būdai Smulkus kuskusas yra garintas ir išdžiovintas, tad labai greitai paruošiamas. Pakanka užpilti verdančiu skysčiu (1 dalis kuskuso ir 1,5 dalies skysčio), pridėti norimų prieskonių ir uždengus palaikyti 5 minutes. Po to supurenti šakute ir patiekti prie patiekalų su padažu arba maišyti su daržovėmis, vaisiais. Perlinį kuskusą reikia virti ilgiau – 13–20 minučių. Manai Maistinės savybės Žmogaus organizmas manus greitai virškina ir lengvai pasisavina, todėl košė tinka mažiems vaikams. Manuose daug mineralinių medžiagų: kalcio, kalio, magnio, natrio, fosforo, B grupės vitaminų. 100 g kruopų yra 350 kalorijų ir 10 g baltymų. Lyginant su kitomis kruopomis, manai turi daugiausia angliavandenių, bet mažai ląstelienos. Manai netinkami glitimui alergiškiems žmonėms. Paruošimo būdai Jei norite išvirti manų košę be gumulų, suberkite kruopas į šaltą skystį ir kaitindami maišykite. Manais galima keisti dalį miltų gaminant kepinius – taip jie įgauna traškesnę plutelę ir išraiškingesnę faktūrą. Miežinės ir perlinės kruopos Maistinės savybės Miežinės ir perlinės kruopos – puikus angliavandenių šaltinis. Jose yra aštuonios iš devynių žmogui būtinų aminorūgščių, gausu vario, cinko, fosforo, B grupės vitaminų ir skaidulų. 100 g miežinių kruopų yra 320...
Viskas, ką reikia žinoti apie populiariausias kruopas. I dalis

Viskas, ką reikia žinoti apie populiariausias kruopas. I dalis

Kruopos paprastas ir niekuo neįpatingas maistas. Jei taip galvojate – labai klystate. Iš kruopų galima galinti ne tik košes, bet ir tortus, pyragus, troškinius, salotas ir net gėrimus. Ką reiktų žinoti stovint parduotuvėje prie kruopų lentynų ir sukant galvą, kurios sveikiausios ir skaniausios? Dviejų dalių straipsnyje pateiksime svarbiausius faktus apie populiariausias kruopas. Avižos Maistinės savybės Avižos – puikus ląstelienos ir baltymų šaltinis. 100 g avižinių kruopų yra 389 kalorijos, 17 g baltymų, gausu B1, B2, B5 vitaminų, kalio, fosforo, magnio, cinko ir geležies. Šiose kruopose daug ląstelienos, todėl avižos stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą, taip pat puikiai tinka širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Avižų sėlenos mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Avižos dažnai auginamos ir apdorojamos su kitomis grūdinėmis kultūromis, turinčiomis daug glitimo, todėl nerekomenduojamos jam alergiškiems žmonėms. Paruošimo būdai Avižines kruopas bei dribsnius galima valgyti virtus, mirkytus, keptus. Bolivinės balandos Maistinės savybės Bolivinės balandos populiarėja dėl savo maistinių savybių. Pagal baltymų ir nepakeičiamų aminorūgščių kiekį šis augalas neturi lygių. Vegetarams jis gali visiškai pakeisti gyvulinius baltymo šaltinius. Bolivinė balanda turtinga riebalų ir ląstelienos, magnio, geležies, kalio, kalcio, cinko, vitaminų B ir E. Bolivinėse balandose nėra glitimo, tad jos tinka alergiškiems žmonėms. 100 g kruopų yra iki 18 g baltymų ir 368 kalorijos. Paruošimo būdai Prieš vartojimą bolivines balandas reikia gerai nuplauti – taip išvengsite kartaus poskonio. Virtos kruopos gali būti naudojamos sriuboms, troškiniams, salotoms, kepiniams, šaltiems garnyrams ar net desertams ruošti. Bulguras Maistinės savybės Bulguras – viso grūdo kruopos, kurių gamybos metu nenaudojami jokie priedai ar cheminės medžiagos. Kruopose gausu kalcio, fosforo, geležies, B grupės vitaminų ir skaidulų. 100 g bulguro yra 342 kalorijos ir 12 g baltymų. Paruošimo...
Knygos „Kruopos. Lengvai ir paprastai“ pristatymas Marijampolės Trečiojo amžiaus universitete

Knygos „Kruopos. Lengvai ir paprastai“ pristatymas Marijampolės Trečiojo amžiaus universitete

Balandžio 27 dieną, Marijampolės Trečiojo amžiaus studentai turėjo išskirtinę galimybę susipažinti su knygos „Kruopos. Lengvai ir paprastai“ autorėmis Lina Burdenkova ir Asta Eigėlyte-Gunnarsson. Namų ūkio fakulteto studentai sužinojo apie kruopų teikiamą naudą ir turėjo galimybę patys gaminti ir pamatyti procesą, kaip gaminamos salotos ar mišrainė iš kruopų. Po renginio, dauguma studentų prisipažino, kad keliaus į parduotuvę ieškoti kruopų ir bandys gaminti naujus...
Daržas balkone – įmanoma!

Daržas balkone – įmanoma!

Įsibėgėjant pavasariui vis dažniau pasvajojame apie agurkus iš savo daržo ar šviežių ridikelių skonį. O ką daryti, jei pro 8 aukšto langą matosi tik miesto panorama, o ne žaliuojantis daržas? Siūlome tapti balkono daržininku! Keli patarimai, kurie padės derlių turėti gausesnį: Vazonuose, kibiruose, dėžėse ar net durpių maišuose patartina auginti daržoves, tik jas reikia dažniau laistyti ir tręšti. Tinka substratai, skirti daržovėms auginti. Vieną daigą reikia sodinti įne mažesnį kaip 5–10 l talpos indą. Daržovės geriausiai auga rytiniuose ir vakariniuose balkonuose, nes joms svarbiausia šviesa. Agurkus, paprikas, pomidorus, baklažanus, dumplūnes ir kitas daržoves galima auginti įsigytame 10–20 l durpių substrato maiše, šone prapjautose keturkampėse skylėse. Į jas patartina sodinti 1–4 daigus. Tik apačioje reikia pradurti mažas skylutes vandens pertekliui nubėgti. Taip pat svarbu nuolat palaikyti drėgmę, kad augalai neišdžiūtų. Pietiniuose balkonuose, kur pakanka šviesos ir šilumos, galima auginti kone visus prieskoninius augalus. Pačios tinkamiausios yra 20–30 cm aukščio žolelės. Tai įvairių rūšių čiobreliai, šalavijai (užauga iki 50 cm), raudonėliai, vaistiniai isopai (50–60 cm), vaistinės melisos, citrininės katžolės ir kiti. Įstiklintame balkone saulėtoje pusėje vasarą per karšta. Būtina atidaryti langą ir vėdinti, nes augalams reikia gryno oro. Rytiniuose ir vakariniuose balkonuose gali puikiai augti vaistinės gelsvės (auginkite tik lapus, neleiskite formuotis žiedkočiams), lapinės petražolės, krapai, kalendros, šalavijai, kvapieji rozmarinai. Daugiamečius prieskoninius augalus į lovelius sodinkite retai, tarp daigų palikite 20 cm tarpus. Viename lovelyje galima sukomponuoti kelių rūšių augalus, pavyzdžiui, kvapiuosius bazilikus ir mairūnus. Jei sodinate į vazoną, vienam augalui parinkite ne mažesnį kaip 15–20 cm skersmens indą. Dideliame vazone, apie 30 cm skersmens, galima sodinti trijų rūšių augalus, taip pat derinti jų spalvas. Tuomet kompozicija bus ne tik naudinga,...
Kaip pagaminti trapią tešlą, taip kad tirpų burnoje?

Kaip pagaminti trapią tešlą, taip kad tirpų burnoje?

Ar kada svarstėte, kaip pagaminti ypatingai trapią tešlą? Siūlome paskaityti kelis patarimus, kurie padės pradžiuginti šeimos narius ir draugus skaniausiais kepiniais! • Miltai. Gamindami trapios tešlos gaminius, rinkitės tik aukščiausios rūšies mažai glitimo (geriausiai tinka 550D) turinčius kvietinius miltus. Jie turi būti kambario temperatūros. Miltus patartina išsijoti, kad jie prisisotintų deguonies, būtų puresni, pagerėtų kepimo savybės. • Riebalai. Paprastai naudojamas sviestas arba margarinas. Šių produktų riebumas turi būti ne mažesnis kaip 82 proc. Jei riebalai plakami, jie turi būti kambario temperatūros. Su sviestu pagaminta tešla bus minkštesnė, o gaminiai – kvapnesni, trapesni ir skanesni, bet brangesni. • Cukrus. Cukrus turi būti smulkus, kad plakant visiškai ištirptų. Vietoj cukraus galima naudoti cukraus pudrą. Tada tešlą pagaminsite greičiau, ji bus vienalytė. Prieš naudojant cukraus pudrą, ją patartina išsijoti. Cukrus bei cukraus pudra taip pat tinka ir gaminiams puošti. • Kiaušiniai. Tinka tik vištų kiaušiniai. Juos reikia nuplauti vandeniu su trupučiu sodos, po to – šiltu vandeniu. Kiaušinius patariama mušti po vieną į atskirą indelį, kad nepakliūtų sugedęs. Tik patikrinus galima supilti į vieną indą. Jei recepte nurodyti tik kiaušinių tryniai, tuomet juos atskirkite nuo baltymų, o baltymus galėsite panaudoti baltyminei tešlai ar kremui gaminti. • Purikliai. Dabar dažniausiai naudojami kepimo milteliai arba geriamoji soda. Geriamąją sodą reikia užgesinti grietine, citrinų sultimis arba acto rūgštimi (jei tai nurodyta recepte). O jei nenurodyta – tuomet sodą įsijoti į miltus. Kepimo miltelius taip pat reikia įsijoti į miltus. Į tešlą patariama dėti vienos rūšies puriklių. • Kvapiosios medžiagos. Paprastai pyragams aromatizuoti naudojamos citrinų ir apelsinų žievelės, citrinų sultys, kvapų esencijos, vanilinis cukrus, vanilė. Šiuos priedus į plakamą tešlą įmaišykite dar prieš berdami miltus. •...